SVAL DEBATT OM EU-VALET I SVERIGE!

EU-valet kopplas till riksdagsvalets frågor och får fortsatt litet media-utrymme i Sverige. Ikväll direktsänds en historisk EU-debatt med Europaparlamentets ledande kandidater till ordförandeposten i EU-kommissionen under nästa mandatperiod men Sveriges Television sänder inte i TV.

I enlighet med Lissabonfördraget ska nästa ordförande till EU-kommissionen för första gången utses med hänsyn till det kommande valresultatet i Europaparlamentet. Vem som är ordförande för EU-kommissionen är ju extra viktigt, och vem han eller hon blir får vi veta efter valet. Det går att följa EU-debatten som sänds live kl. 21. 00 ikväll från Europaparlamentet i Bryssel on-line på svt.se, men SVT sänder inte i TV! Istället sänds Kärlekskoden och Aktuellt? TV-publiken i Sverige kommer att få hålla till godo med en del inspelade inslag i efterhand, som förmodligen kommer sändas i SVT 24. För sportevenemang och riksdagsvalet skyfflas det om i TV-tablån som av ren självklarhet, för EU-valet som äger rum vart femte år och berör den konkreta utvecklingen av vårt gemensamma Europeiska samhälle görs ingenting.

Även om det fortfarande är medlemsländerna i det Europeiska rådet som beslutar om ny ordförande till EU-kommissionen ska de från och med årets EU-val ta hänsyn till den politiska grupp som får störst majoritet i EU-valet. Just nu är det väldigt jämnt mellan de två största politiska grupperingarna i parlamentet EPP (The European People’s Party) vars kandidat är Martin Schultz, och PES (The Party of European Socialists) vars kandidat är Jean-Claude Juncker. Vilka de är och vad de står för kommer vi att få veta mer om i kvällens Eur(o)vison debatt.

Nu är det förstås inte så säkert att någon av dem faktiskt kommer att bli ordförande för den nya EU-kommissionen, även om deras politiska gruppering får störst majoritet i EU-valet, eftersom medlemsländerna tillsammans fortfarande har sista ordet och det handlar om ett indirekt val. Fler aspekter kommer säkerligen att vägas in i det slutgiltiga valet av ny ordförande. Flera av Europaparlamentets olika kandidater kan i slutändan komma att lyftas till posten när medlemsländerna ska börja kompromissa med varandra. Det går heller inte att utesluta att medlemsländerna enas om en alternativ ordförande för EU-kommissionen.

Trots att valet av ny ordförande till EU-kommissionen fortfarande är ett indirekt val är det hursomhelst ett historiskt steg framåt för demokratin på EU-nivå. Den lilla förändringen i Lissabonfördraget bäddar för en öppnare demokratisk process där väljaren och medborgaren får en viss demokratisk insyn i en tidigare helt sluten process. Från EU-kommissions sida hoppas man att detta ska leda till ett mer demokratiskt val och en bredare all-europeisk debatt.

Svensk televisions allmänna ointresse att skapa utrymme för en kvalificerad och fördjupad EU-debatt bidrar till ett känt demokratiskt underskott i relationen mellan den nationella nivån (inbegripet de regionala och lokala nivåerna) och EU-nivån. Ställningstagandet vittnar om en i grunden euroskeptisk inställning till Europas framväxt.

-Varför kan vi i Sverige inte få tala med varandra om Europas utveckling i en levande och bred debatt istället?

-Varför kommer EU fortfarande i andra hand?

I Sverige får vi som Europeiska medborgare inte ens möjlighet att engagera oss brett i olika politiska frågeställningar gällande Europas framtid, som inför ett riksdagsval. EU representerar faktiskt en fjärde politisk nivå bredvid de nationella, regionala och lokala politiska nivåerna. Valet handlar inte om antingen, eller. Ovanför eller nedanför. Det handlar om vilket Europa vi vill se växa fram. Vilket Europa vi vill bo i och i grunden om mänskliga rättigheter och demokratiska värden. Det hade varit roligt att se en direktsändning i svensk TV, en ”hemmastudio” uppkopplad till debatten i Bryssel, med EU-experter och svenska kandidater till Europaparlamentsvalet. SVT har formatet Debatt som sänds ikväll kl. 22. 00, tänk vilket spännande program det hade blivit i samverkan med Eurovision!

Jag ser fram emot att följa Eurovision-debatten ikväll och lovar att återkomma med mina reflektioner och ett mer fördjupat inlägg under nästa vecka.

Ni som är engagerade som jag för Europas framtid kan följa debatten här http://www.eurovisiondebate.tv eller på http://www.svt.se/nyheter/svtforum/presidentdebatt-med-toppkandidaterna.  Besök http://www.europarl.europa.eu/portal/en för mer fakta om EU-valet.