MAN FÅR DET VALDELTAGANDE MAN FÖRTJÄNAR

Anders Selnes Årets Europé 2014

På Europadagen den 9 maj tilldelades Anders Selnes Chefredaktör för Europaportalen priset ”Årets Europé” av Europaministern Birgitta Ohlsson. Priset har utdelats sedan 1995 av Svenska Europarörelsen. Det var på tiden tyckte många! Den första som fick priset var Marit Paulsen, allas vår EU-tant.

Anders Selnes har bidragit till att utveckla Europaportalen till en dynamisk plattform och nyhetssajt för EU-politiska frågor i Sverige. Sajten fyller en viktig demokratisk funktion när traditionell media saknar vilja och förmåga att ge Europafrågorna ett adekvat utrymme jämsides inrikesnyheter i TV och tidningar. Europaportalen ägs av arbetsgivare och löntagare på den svenska arbetsmarknaden.

I en efterföljande intervju av SVT 24 tror Anders Selnes på ett något högre valdeltagande i Sverige än tidigare år, fastän fortfarande lågt omkring 50 procent. Det kanske motsvarar engagemanget för Europafrågor från de olika partiledningarna och public service. En 50-procentig debatt, ger ett 50-procentigt utfall, menar han. Det kan han ju ha rätt i! Man får som han säger, det valdeltagande man förtjänar. Anders Selnes efterlyser en TV-debatt och offentligt samtal kring konkreta frågor med utgångspunkt i EU: s politiska agenda.

Det gör jag med. Det är obegripligt men vi har fortfarande inte haft någon direktsänd TV-debatt om EU-valet med svenska partiledare och kandidater samtidigt. EU glimtar förbi oss i korta lite poppiga inslag som i toppkandidaterna, eller som i SVT: s Debatt: ja eller nej till EU, federation eller lämna? Debatten är fast i den gamla ytliga retoriken och tillåts inte några längre sekvenser.

EU-frågor är komplexa och när EU ska debatteras behöver vi vara väldigt konkreta för att väljaren ska kunna greppa frågorna. De som har privilegiet att styra valdebatten i det offentliga rummet måste se på vad EU-nivån gör för att utveckla vårt samhälle till vardags och förmedla detta till medborgaren och väljaren som ska gå och rösta på ett konkret, ansvarsfullt vis med respekt för vår demokrati. Det är inte ett enkelt arbete eller gratis, det kräver faktiskt särskild EU-kunskap, resurser och tid. Enskilda kandidater i EU-valet lyckas bättre med sina kampanjer än det stora flertalet som tycks sakna konkreta visioner för Europas framtid trots att de kandiderar till Europaparlamentet.

Det låter i stället som att vi ska backa bandet, om inte kliva ur, så ställa oss vid sidan och se på när de andra fortsätter att utveckla Europa tillsammans med Storbritannien och Danmark. Churchills vision om ett Europas förenta stater, med hänsyn till ett dåtidens Europa söndrigt av krig med drömmen om fred och stabil demokrati i framtiden, framställs som någonting dåligt och avfärdas helt. När en modern vision om ett starkt Europa med öppna gränser behövs mer än någonsin i en alltmer globaliserad och för många otrygg Värld.

Den valdebatt som finns tar helt sin utgångspunkt i svensk politik och nationalstaten som demokratisk modell, allt som oftast fastnar frågor och svar i teknikaliteter vilket bidrar till att späda på myten om EU som en byråkratisk koloss. 50 procent är att jämföra med ett över 80-procentigt valdeltagande i de nationella valen och då talar vi förstås om en helt annan slags valkampanj och ekonomiska satsningar.

Se Anders Selnes tilldelas priset Årets Europé och ta del av den efterföljande intervjun i SVT 24. Läs mer om Svenska Europarörelsen och följ Europaportalen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *